(31)3409-2147
marceloresende51@gmail.com
Possui mestrado em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Minas Gerais Minas Gerais (original name) Minas Gerais (1994) e doutorado em Ciências Biológicas (Microbiologia) pela Universidade Federal de Minas Gerais Minas Gerais (original name) Minas Gerais (2005). Atualmente, faz parte do Corpo Editorial do periódico Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia (0102-0935) e é Professor Associado do Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal da Escola de Veterinária da Universidade Federal de Minas Gerais Minas Gerais (original name) Minas Gerais . Tem experiência na área de Medicina Veterinária, com ênfase em Microbiologia de Leite e Derivados, atuando principalmente nos seguintes temas: físico-química, microbiologia, leite, qualidade de leite.
Mestrado em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Minas Gerais Minas Gerais (original name) Minas Gerais (1994).
Doutorado em Ciências Biológicas – Microbiologia pela Universidade Federal de Minas Gerais Minas Gerais (original name) Minas Gerais (2005).
Físico-química e microbiologia de leite e derivados, qualidade de leite.
Renata Maciel Dornas, Gabriela Antunes Xavier Silva, Carlos Henrique do Valle Martins, João Luis Silva Moreira, Carlos Eduardo Matos Jensen, SOUZA, M. R., NICOLI, J. R., NUNES, Álvaro Cantini, Neumann, E.
Probiotic technological and functional characteristics of Lactobacillus strains isolated from chicken gut. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. Fator de Impacto(2013 JCR): 0,1980, v.66
Costa, H.H.S., SOUZA, M. R., ACURCIO, L. B., CUNHA, A. F., RESENDE, Maria de Fátima Silva de, NUNES, Álvaro C
Potencial probiótico in vitro de bactérias ácido-láticas isoladas de queijo-de-minas artesanal da Serra da Canastra, MG. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. Fator de Impacto(2013 JCR): 0,1980, v.65, p.1858 – , 2013.
M.A. Lagares, H.S. Martins, I.A. Carvalho1, C.A. Oliveira Junior, SOUZA, M. R., CFAM, Penna, B.C. Cruz, Stahlberg R, M.R.J.M. Henry
CASEINATE PROTECTS STALLION SPERM DURING SEMEN COOLING AND FREEZING. Cryo-Letters. Fator de Impacto(2013 JCR): 0,6400, v.33, p.213 – 218, 2012
Souza, F.V., Roque, R., MOREIRA, João Luiz S, SOUZA, M. R., J, Nicoli, Neumann, E., AC, Nunes
Transfer of antibiotic resistance determinants between lactobacilli isolates from the gastrointestinal tracts of chicken. Beneficial Microbes. Fator de Impacto(2013 JCR): 1,5000, v.3, p.137 – 144, 2012.
Seridan, B., SOUZA, M. R., J, Nicoli, CARMO, L. S., Menezes, L.D.M., Oliveira, D.L.S., ANDRADE, E. H. P.
Viabilidade de Staphylococcus aureus FRI S-6 e produção de SEB em queijo elaborado com adição de Lactobacillus rhamnosus e Lactococcus lactis. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. Fator de Impacto(2013 JCR): 0,1980, v.64, p.465 – 470, 2012.
Araujo, M.M.A., GUERRA, M.A., LAGE, A. D., CUNHA, A. F., FONSECA, Leorges Moraes da, LEITE, M. O., SOUZA, M. R., PENNA, Claúdia Freire Andrade Morais,CERQUEIRA, Mônica Maria Oliveira Pinho
Evaluation of a screening test for detecting antimicrobial residues in milk by visual reading and by reader equipment. Journal of Dairy Science. Fator de Impacto(2013 JCR): 2,5500, v.94, p.304 – 304, 2011.
LAGE, A. D., Bastos, L.P.F., SILVA, N.M.A., ARAUJO, M. M. P., Resende, G.M, CUNHA, A. F., SOUZA, M. R., PENNA, C. F. A. M., FONSECA, Leorges Moraes da, LEITE, M. O., LEITE, M. O., CERQUEIRA, M. M. O. P.
Evaluation of two kits based on microbial inhbition for detection of antimicrobial residues in milk. Journal of Dairy Science. Fator de Impacto(2013 JCR): 2,5500, v.94, p.38 – 39, 2011
CUNHA, A. F., LAGE, A. D., Araujo, M.M.A., Abreu, Luiz Ronaldo, TASSINARI, A., SOUZA, M. R., PENNA, Cláudia Freire de Andrade Morais, FONSECA, Leorges Moraes da, LEITE, M. O., CERQUEIRA, Mônica Maria Oliveira Pinho
Microbiological quality of UHT dairy products analyzed by rapid, reference and ATP bioluminescence methods. Journal of Dairy Science. Fator de Impacto(2013 JCR): 2,5500, v.94, p.290 – 290, 2011
Resende, M.F.S., Costa, H.H.S., ANDRADE, E. H. P., ACURCIO, L. B., DRUMMOND, A. F., CUNHA, A. F., NUNES, Álvaro C, MOREIRA, João Luiz S, PENNA, C. F. A. M.,SOUZA, M. R.
Queijo de minas artesanal da Serra da Canastra: influência da altitude das queijarias nas populações de bactérias ácidolácticas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. Fator de Impacto(2013 JCR): 0,1980, v.63, p.1567 – 1573, 2011.
Oliveira, D. D., Baiao, N. C., Cancado, S. V., GRIMALDI, R., SOUZA, M. R., Lara, L. J. C., Lana, A. M. Q., LANA, Â. M. Q., LANA, Â. M. Q.
Effects of lipid sources in the diet of laying hens on the fatty acid profiles of egg yolks. Poultry Science (Print). Fator de Impacto(2013 JCR): 1,5440, v.89, p.2484 – 2490, 2010.
FERRAZ, M. A., CERQUEIRA, M. M. O. P., SOUZA, M. R.
Evaluation of Enterobacteriaceae in the powdered milk production chain using both traditional (ISO 21528:2) and rapid (3M Petrifilm ) methods. Annals of Microbiology. Fator de Impacto(2013 JCR): 1,0390, v.60, p.373 – 376, 2010.
Paiva, Cláudio Antônio Versiani, Cunha, Adriano França, LEITE, M. O., PENNA, Cláudia Freire de Andrade Morais, FONSECA, Leorges Moraes da, Lana, Angela Maria Quintão, SOUZA, M. R., CERQUEIRA, Mônica Maria Oliveira Pinho
Evaluation of milk production and premium payment for total bacterial count, somatic cell count, fat and protein contents in a dairy industry of Minas Gerais Minas Gerais (original name) Minas Gerais State, Brazil. Journal of Dairy Science. Fator de Impacto(2013 JCR): 2,5500, v.93, p.411 – 411, 2010.
SOUZA, M. R., MOREIRA, João Luiz, BARBOSA, Flávio Henrique Ferreira, CERQUEIRA, Mônica Maria Oliveira Pinho, NUNES, Álvaro Cantini, NICOLI, Jacques Robert
Influence of intensive and extensive breeding on lactic acid bacteria isolated from Gallus gallus domesticus ceca . Veterinary Microbiology (Amsterdam). Fator de Impacto(2013 JCR): 2,7260, v.120, p.142 – 150, 2007.